Sommarfesten i Kortjärvi den 26 juli 2013

Som musikanter fungerade musikgruppen Klavertramp, som nuvarande ordföranden Mårten Forsander är en av länkarna i. 

Mårten hälsade alla närvarande såväl uppträdande som publik välkommen. Han berörde i sitt hälsningstal att det i år är 40 år sedan den organiserade byaverksamheten i byn kom i gång. Första konstituerande mötet hölls de 5 mars 1973 och föreningen inregistrerades i januari 1974. 

Ordföranden presenterade de viktigaste skedena i den 40-åriga verksamheten. 1975 byggdes elljusspåret och följande år inleddes pilskidstafetten mellan byarna i Terjärv. Tävlingsformen blev mycket populär och höll på i 15 år. 1974 bildades en sjökommitté med uppgift att rensa sjön från den rikliga växtligheten. Sjökommitén arrangerar också årligen mettävlingen Kortjärvi Nappet.

1986 byggdes den nya vägen genom bynoch den gamla småskolan som fungerat som byagård måste rivas. Delvis på talko byggdes en ny byagård ihop med bönehuset och den nya byggnaden invigdes den 2 maj 1987. samma år inleddes traditionen med sommarfester. 1998 uppgjordes en byaplan för Kortjärvi och en delgeneralplan utarbetades och godkändes 2002. 2001 utnämndes Kortjärvi till årets by i Österbaotten so erkänsla för livlig byaverksamhert. 2003 inleddes arbetet med byns hemsida, som kan besökas på adressen kortjarvi.fi

Festdeltagarna stortrivdes i den varma sommarkvällen. Bybor i alla ålderskategorier och många utflyttade tidigare bybor delade gemenskapen och tog del av programmet.

Bo-Greger Nygård höll ett uppskattat festtal. "Bogi" är född och uppvuxen på Nygård i Kortjärvi och bor numera i Oravais i byn Brännars. Bogi berättade i sitt festtal med inlevelse om sin uppväxttid i byn och berättade minnen som för många känddes bekanta. Mest uppskattades  då han tog fram gitarren och sjöng sitt livs historia enligt Povel Ramelmelodin Karl Nilsson, populär på 60-talet, med omskriven text passande in på sitt eget liv.

Tack Bo-Greger.

Byagårdsföreningen bjöd festdeltagarna på kaffe med tårta den 40-åriga verksamheten till fromma. Kaffekön ringlade sig långt ut på gården.

Till en sommarfest hör också ordnandet av lotteri och enligt tradition utgör huvudvinsten kaffe enligt vinnarens längd. Fru Fortuna gynnade denna gång Alf Söderbacka  och han fick ställa sig mot väggen och arrangörerna staplade upp de behövliga kaffepaketen.

Den sociala gemenskapen är mycket viktig och här njuter en del av festpubliken av kaffe och tårta samtidigt som bekantskapen med utflyttade bybor återknyts.